Do čeho v roce 2023 NEinvestovat: Zlato

BlogVáclav Krajňák

Zlato je v České republice poměrně populární. Není se čemu divit. Znají ho všude na světě, je tu stovky let a můžete si na něj sáhnout.

Jeho zastánci jsou téměř fanatičtí. Vždy, když se ke zlatu vyjádříme, objeví se v komentářích našich videí námitky, že tomu nerozumíme apod. Jak je to se zlatem doopravdy?

Pojďme se podívat na zlato racionálně a analyticky, a ukázat proč zlato nevyhovuje podmínkám Wealth Protection a neměli byste do něj v roce 2023 investovat.

Výhody investice do zlata

Zlato bylo, je a bude. Žlutý kov téměř odjakživa fascinoval miliony lidí. Lidé kvůli němu kradli i zabíjeli. Bylo o něm napsáno mnoho knih a natočeno hodně filmů. Kupodivu málo takových, ve kterých zlato někomu přineslo něco pozitivního. Jaké reálné výhody nám tedy přináší investice do zlata?

Zlato znají všichni

Ať přijdete na světě téměř kamkoliv, zlatou mincí nebo cihličkou zaujmete. Když bude nejhůř a nebudete mít peníze, je možné, že zlatem zaplatíte. Asi ne útratu v restauraci nebo nocleh v hotelu, protože tak malé kousky zlata nemáte, ale svůj odlitek vyměníte třeba za auto, dům či balík hotovosti.

Na zlato si sáhnete

V dnešní době virtuálních světů a papírků je pro spoustu lidí dobré mít možnost si každý večer fyzicky sáhnout na své bohatství. Vzít ho a přesunout ho do jiné země v kabelce, kufru či batohu bez toho, aby to kdokoliv věděl. Hlavně „velký bratr“, který může sledovat každý halíř na našich bankovních účtech.

Zlato přežije vše

Přijde mi, že obchodníci se zlatem žijí v paralelním světě, ve kterém vše míří do záhuby a nám se daří hůře a hůře. Když člověk vykreslí takový obrázek, pak může dávat logicky smysl to, že jediná možná volba je investice do zlata. Přeci jenom přežilo stovky let. Války, revoluce apod.

Nicméně faktem je, že svět vzkvétá, ačkoliv se nám někteří politici s vidinou svého zvolení snaží říkat opak. Svět je na tom zdravotně lépe, ekonomicky lépe a i běžní lidé mají možnosti, o kterých se dříve snilo jen panovníkům a šlechtě. Nevěříte? Přečtěte si knihu Faktomluva: Deset důvodů, proč se mýlíme v pohledu na svět – a proč jsou věci lepší, než vypadají.

Ale samozřejmě, pokud nás čeká jen zkáza, kolaps finančního světa, konec kapitalismu, konec internetu, black-out, pak může dávat investice do zlata smysl.

Zlata je omezené množství

Centrální banky každé země mohou téměř bez omezení tisknout další a další peníze. Jeden dolar není to, co býval před 100 lety. Ani koruna není to, co bývala. Tisknutí dalších peněz snižuje jejich hodnotu.

Zlata je oproti tomu omezené množství a není možné jej jednoduše nafouknout.

K roku 2020 je vytěženo celkem asi 201 296 tun zlata. Kdybyste ho všechno dali do jedné krychle, její strana by měla zhruba 21,7 metru, tj. asi 4 a půl Škody Octavie. Zdroj Gold.org

Trochu nám pohádku o omezeném množství boří fakt, že se ročně těží další. Třeba v roce 2021 se vytěžilo zhruba další 3 tisíce tun zlata. To je inflace 1,49 %.

Zdroj Global mine production 2021 by country.

Daňová výhoda

Prodej zlata je v případě fyzických osob osvobozen od daně z příjmu dle §4 zákona, odst 1. písm c) o dani z příjmu. Jen pozor na případy opakovaných nákupů a prodejů. Pak by to finanční úřad mohl vnímat jako podnikání a u něj je třeba platit řádné daně ze zisku.

Prosím neberte předchozí odstavec jako fakt, který platí vždy, či jako daňové poradenství. Prostudujte si zákony, další zdroje a poraďte se se svým daňovým poradcem.

Rizika investice do zlata

Prodejci zlata o rizicích moc nemluví. Nechtějí totiž investory příliš vylekat a přijít tak o svou provizi. Popis rizik jistě najdete v každé smlouvě někde na straně X, často popsané nesrozumitelnou řečí. Zkusme si tedy jednoduše říci, jaká rizika investice do zlata přináší.

Zlato se prodává jako konzervativní nástroj

Česká mincovna na svých stránkách píše „Těžko byste v rozbouřených vodách současného světa hledali jinou konzervativní investici, která rozloží riziko ztráty a ve středně až dlouhodobém horizontu zhodnotí vaše finance v nadprůměrné výši.

Problém je v definici toho, co je střední až dlouhodobý horizont, konzervativní investice a nadprůměrné zhodnocení.

Podíváme se na graf reálného zhodnocení zlata po odečtení inflace za posledních 100 let.

Cena zlata za posledních 100 let po započtení inflace. Zdroj Macrotrends

Vidíme, že existují i poměrně dlouhá období, ve kterých zlato klesalo (1934–1970, 1980–2000, 2011–2018). Pak je tedy definice středně až dlouhodobého horizontu i 20 let a více.

Konzervativní investice je velmi subjektivní pojem. Pro někoho jsou velké výkyvy ceny na zlatu konzervativní, jiného by rozhodně nepotěšila meziroční ztráta desítek procent.

  • 1975 -25,2 %
  • 1981 -32,15 %
  • 1997 -21,74 %
  • 2014 -27,79 %
  • 2015 -10,01 %

Hovořit u zlata o nadprůměrném zhodnocení je pak holý nesmysl. Dlouhodobě (20 let a více) si dokáže udržet hodnotu, ale ke zhodnocení nedochází, obzvlášť když je každý rok na zemi zlata více a více, viz Globální těžba zlata podle zemí v roce 2021. Další grafy najdete níže.

K nadprůměrnému zhodnocení dojde pouze tehdy, pokud zlato nakoupíte velmi levně a draze prodáte. Což je umění, kterému rozumí maximálně hrstka lidí na světě a i oni se přesto často spálí.

Velký rozdíl mezi nákupem zlata a jeho prodejem

Při nákupu zlata zaplatíte pár procent odměny prodejci. Následně máte zlato fyzicky doma a nikomu za něj průběžně neplatíte.

Otázkou je, co bude, až ho budete chtít prodat?

Vyzkoušejte si to. Nakoupíte jeden den a druhy den budete chtít prodat. Jaký je rozdíl?

Jsou to nižší nebo vyšší jednotky procent? Nebo dokonce desítky procent?

Alternativou fyzického zlata je nákup různých fondů, ETF, futures, zde je rozdíl mezi prodejem a nákupem (tzv. spread) relativně malý. Nicméně ztrácíme zásadní výhodu držení fyzického zlata, která mnohé ke zlatu vede.

Hůře prodejné sběratelské zlaté kousky

Zlato hezky vypadá a můžete se jím pochlubit svým blízkým. Obzvlášť pokud máte minci či medaili z omezené sbírky.

Ale prodat takový kousek a najít kupce nemusí být jednoduché. Asi si nebudete chtít dát inzerát, aby vás nevykradli. Sběratelské akce nejsou příliš časté a lidé na nich chtějí výhodně kupovat.

Je tedy možné, že přijdete při prodeji o velkou část hodnoty.

Uniklý růst aktiv

Když byste investovali 1 milion dolarů do zlata v lednu 2013, získali byste zlato o váze necelých 17 kg. Standardní cihly jsou o hmotnosti 12,5 kg, takže byste měli větší a menší. Teď na konci roku 2022 byste opět měli zlaté cihly a za ní byste dostali opět 1 milion dolarů a 70 tisíc navíc.

Když byste investovali 1 milion dolarů do indexu S&P 500 v lednu 2013, měli byste podíl na 500 největších firmách světa. Nyní byste měli podíl na jiných firmách světa, protože se za těch 10 let změnily. Nicméně svůj podíl byste na konci 2022 prodali za 2 miliony dolarů a 180 tisíc. I po poklesu 20 %, který trhy v loňském roce zažily.

Porovnání nominální hodnoty zlata vs. S&P 500 od 1. 1. 2013 do současnosti. Zdroj YCharts.

Oproti investici do S&P 500 byste investicí do zlata přišli o 1 milion dolarů. Za posledních 10 let. Za těch 10 let, kdy se o zlatu mluví a píše téměř neustále.

Abychom byli fér, v historii můžeme najít různá období, kdy mělo zlato nad akciemi navrch. Například desetileté období 2000–2010. Detailně se tomu věnoval náš analytik Petr Syrový v článku Zlato versus akcie – kdo byl výnosnější a kdo rizikovější?

Také bychom mohli data převést do CZK a započítat inflaci. To by nám však ukázalo, že ten, kdo v roce 2013 investoval do zlata, reálně přišel o peníze a rozhodně neporazil inflaci.

Ještě pro představu uvedeme skutečně dlouhodobé (1922 – 2022) srovnání zlata, stříbra a akciových indexů bez započtení inflace v USD. Kumulativní výnos zlata za 100 let je 8575 % tj. přibližně 2,105 % p.a. Akciový index S&P 500 oproti tomu za 100 let vynesl 44460 % tj. 12,57 % p.a. BEZ ZAPOČTENÍ DIVIDEND.

Porovnání výkonnosti S&P500, Dow Jones, zlata a stříbra od 30. 12. 1922 do 30. 12. 2022 zdroj Long Term Trends

Nákup zlata nahoře a prodej dole

Je velmi pravděpodobné, že uložením peněz do zlata o peníze nepřijdete. Pokud nekoupíte draze a neprodáte levně. Což bohužel většina lidi na trhu udělá.

Když zlato roste, píše se o něm v médiích a objevují se prorokové, kteří se předhánějí v tom, kam až cena vyroste. Těchto emocí na trhu využívají prodejci zlata a lidé od nich zlato s nadšením a vidinou zisků kupují.

E15 – 4. srpna 2020 – Cena zlata poprvé překonala hranici 2000 dolarů za troyskou unci
HN.cz – 5. srpna 2020 – Zlato láme rekordy. Poprvé v historii dáte za unci více než dva tisíce dolarů

Když cena zlata stagnuje, nebo mírně klesá, tak se o něm nepíše. Není to vděčné mediální téma. Jenže lidé vidí, že se předpovědi nenaplňují, ba dokonce vidí několik let za sebou poklesy. Tak prodají a realizují ztrátu.

Jak přistoupit k investici do zlata

Zásadní otázkou je, když máme tolik možností do čeho investovat, proč bychom měli chtít investovat právě do zlata?

Protože roste?

Ne. Cihla zlata bude stejnou cihlou zlata za X let. Samotný argument pro zlato je takový, že je „uchovatel hodnoty“.

Protože přináší průběžný výnos?

Ne. Za držení zlata nedostáváme žádnou odměnu. Pokud ho máme uložené doma, tak za něj nic neplatíme. Nicméně kdo jej bude hledat v případě nějaké nečekané události?

Pokud zlata máme více a máme o něj obavu, tak jej uložíme do tresoru. Za tento tresor pak platíme a tím pádem snižujeme, byť jen nepatrně náš výnos. Navíc riskujeme to, že se do tresoru včas nedostaneme.

Protože chrání proti inflaci?

Možná. Výše uvedený graf nám ukazuje, že zlato nemusí krátkodobě chránit proti inflaci. Nicméně dlouhodobě v horizontu desítek let „uchovává hodnotu“.

Protože funguje jako pojistka?

Možná. V takovém případě není důležité, kolik zlato aktuálně stojí. Důležité je, jestli se opravdu zachová jako pojistka.

Proti čemu se chcete pojistit?

Ve válce v Jugoslávii se ukázaly důležitější zbraně na ochranu vesnice a alkohol na ošetření ran. Pro uprchlíky z Ukrajiny je důležité auto, euro a případně česká koruna, kterou si zaplatí nájem a jídlo.

Devalvace měny? Proti tomu můžeme použít i jiná aktiva, která navíc dlouhodobě rostou a přináší nám průběžný výnos.

Protože sázíte na zkázu?

Ano. Pakliže máte křišťálovou kouli nebo pocit, že se stane v budoucnu něco konkrétního, např. zkolabují centrální banky, dojde k válce, pak může být zlato dobrou volbou.

Ale co když takový scénář nenastane? Budete spokojeni s tím, že zlato držíte? Dává vám zlato klid a svobodu? Pak už jej nejspíš ve svém portfoliu máte a tento článek vás zbytečně rozrušuje.

Pohled strategií Wealth Protection

My ve Fichtner Wealth Managers investujeme s našimi klienty na desítky let. Nesázíme na jeden scénář, ale hledáme řešení, které bude rozumně fungovat v různých scénářích budoucnosti.

Možná, že v dalších 10 letech přijde scénář, ve kterém zlato vystřelí nahoru. Možná také ne. Nevíme to, a proto na to nebudeme sázet. Ani to nepotřebujeme, protože máme k dispozici aktiva, která fungují v obou scénářích.

Z pohledu naší strategie Wealth Protection, kterou formuloval v roce 2003 Vladimír Fichtner, nedává investice do zlata smysl. Raději investujeme do aktiv, která dlouhodobě rostou a přináší průběžný výnos.

Náš přístup potvrzuje také přístup nejbohatších lidí světa tak, jak ho popisuje UBS Family Office. Nejbohatší lidé světa mají ve zlatě/drahých kovech jen minimální zlomek svého bohatství.

Zdroj: UBS Global Family Office 2022

Pokud některý z našich klientů zlato má, nerozmlouváme mu to. Ukážeme argumenty pro i proti a finální rozhodnutí je na něm. Třeba si zlato v hodnotě procenta či dvou z celého svého majetku ponechá. Pro zábavu či sentiment.

Další naše vyjádření ke zlatu

Obchodování s investičními nástroji je vždy spojeno s rizikem ztráty až celé investované částky a minulé či předpokládané výnosy nejsou zárukou výnosů budoucích. Bližší informace o rizicích jsou k dispozici zde.